Brahma uniek charisma
Berend Beekhuis » Kleindierliefhebberij » Hollandse Kropper

Hollandse Kropper              

Sinds mijn toetreden tot de rijen van kleindierliefhebbers hebben de Hollandse Kroppers mij gefascineerd door hun majestueuze voorkomen. Het was als beginnend liefhebber in de zestiger en zeventiger jaren ondenkbaar dat ik met dat ras kon aanvangen, de accomodatie had ik niet, en het advies van mijn leermeester Johan de Grip uit Apeldoorn, een zeer bekende Hollandse Kropperfokker, was om eerst ervaring op te doen met eenvoudiger te houden rassen.

Daardoor was het dat ik pas in 1980 over mijn eerste Hollandse Kroppers kon beschikken, het waren de restanten van de fokkerij geelzilver Hollandse Kroppers van Zwier Meyerink uit Apeldoorn, destijds niet echt een tentoonstellingsfokker, aangevuld met een aantal geel- en roodzilvers van Jan van Veldhuizen uit Wieringerwerf, dat was de start van mijn fokkerij Hollandse Kroppers.

In ruim tien jaar tijd daarna heb ik met redelijk succes deelgenomen aan de tentoonstellingen, met als hoogtepunt in 1986 de grote jubileumshow bij Avicultura in Den Haag waarbij een NBS-Erecertificaat werd behaald met een oude doffer, geelzilver geband.

 

Deze doffer met ringnummer 01-HH-45 markeerde het tijdsbestek van mijn eerste periode met Hollandse Kroppers. Hij werd voor de eerste keer in 1981 geshowd op de Europashow  in Amsterdam en behaalde daar het predikaat G , voor de laatste keer werd hij geshowd op de Europa tentoonstelling in 1992 in Zuidlaren en kwam nog weg met een ZG en een groot vraagteken bij het ringnummer. In de tussenliggende periode kwam deze doffer tot vele F- predicaten. En heeft er ook toe bij gedragen dat de Joh. de Grip Wisselbeker werd gewonnen die een looptijd van 15 jaar had en jaarlijks werd toegekend aan de beste Hollandse Kropper op de PVA Kerstshow in Apeldoorn. 

In 1996 heb ik noodgedwongen door verhuizing mijn Hollandse Kroppers weg moetendoen, wetende dat er in Heerde een fokker Dik van Putten was, die met duiven uit mijn stam ook een mooie collectie rood- en geelzilvers had opgebouwd.  Zo was het dat ik in 2008 opnieuw een start kon maken met een koppel rood- en geelzilver Hollandse Kroppers van Dik van Putten, nu in 2010 mede dankzij eerdergenoemde en Tjeerd Bolding heb ik het aantal koppels uit kunnen breiden tot 7. Bij de duiven van Tjeerd Bolding zitten ook enkele blauw-, rood- , en geelschimmels die goed bruikbaar zijn voor de fok van rood- en geelzilver.