Brahma uniek charisma
Berend Beekhuis » Patrijs kleuren » Mz. Koekoekpatrijs

Meerzomig Koekoekpatrijs    MultiplelaLaced Cuckoopartridge

2013

Af en toe komt er weer een meerzomig koekoekpatrijs te voorschijn uit de koekoekisabelpatrijs lijnen.

 

          

De details van koekoek en meerzomig blijven herkenbaar.

 

          

                             

 

2009

Meerzomig koekoekpatrijs komt bij mij voort uit de combinatie van meerzomig patrijs haan en koekoek hen. Een haan uit de eerste generatie werd terug gezet op meerzomig patrijs hennen en leverde direct mooi getekende meerzomig koekoekpatrijs hennen. De fokonzuivere hanen werden terug gepaard aan de meerzomig koekoekpatrijs hennen en leverden vervolgens goed getekende fokzuivere hanen. De kwaliteit was van dien aard dat ze zelfs al beter waren dan de koekoek Brahma's die ook in de opbouwfase verkeerden.

                 Haan 1 jaar oud                                           

De keur-resultaten op de jongdierenkeuring 2009 van de Brahmaclub waren aanleiding om ze voor erkenning voor te brengen op de Bondsshow in januari 2010. De beoordeling door de standaardcommissie was echter negatief en betekende dat ze niet erkend werden. De redenen waren een aantal discutabele uitsluitingsfouten, ook een achterliggende reden was dat er teveel variatie werd getoond. Het betrof waarschijnlijk het laten zien van fokzuivere en fokonzuivere hanen, en bij de hennen werden gradaties getoond in de aanwezige koekoektekening.  De variatie was er overigens bewust ingebracht omdat de kleurslag als zodanig niet omschreven en bekend is in Europa. De ingediende omschrijving was afgestemd op de bestaande koekpatrijs kleur in andere rassen. Hier was dus sprake van een Europese primeur, voor de standaardcommissie de gelegenheid om kennis te nemen van de mogelijkheden in deze nieuwe kleurslag en hun beoordeling hier op af te stemmen. Jammer genoeg werd hier geen gebruik van gemaakt en werd er................... veroordeeld.

Bovenstaande is mede voor mij aanleiding geweest om te stoppen met het voorbrengen van nieuwe creaties bij de hoenderbond. De andere zaken die daar een rol in hebben gespeeld vind u bij de ervaringen met de andere nieuwe kleurslagen, die bij mij in de hokken zitten of hebben gezeten.

Het traject van het opbouwen van een nieuwe creatie is een van de leuke dingen in de liefhebberij. Iets wat ook de grondslag is van de liefhebberij, deze in gang houdt en vooral levendig maakt.  Daar ga ik dus zeker mee door.

                                     

                                                                 Haan, 7 maanden oud                 

 

              

                                                                  Hennen, 7 maand enoud.

 

           

                                                Hennen, 10 maanden oud 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb