Brahma uniek charisma
Berend Beekhuis » Patrijs kleuren » Mz. Koekoekblauwzilverpatrijs

Meerzomig Koekoekblauwzilverpatrijs  

                                                                                           Multiplelaced Cuckoobluesilverpartridge

2013

          

                                                          foto d.d. 20 juli 2013

Bovenstaande  meerzomig koekoekzilverpatrijs werd teruggezet aan de moederlijn meerzomig parelgrijszilverpatrijs en leverde naast meerzomig parelgrijszilverpatrijs o.a. een meerzomig patrijs. Het bewijst dat ook deze haan genetisch gezien rood geschouderd is maar dit niet in zijn verenkleed laat zien. 

2012

December 2012                       

                                                    12-H32-790  Europa Champion 2012 Leipzig

In het voorjaar van 2012 is de haan 11-32- 120 naar Wilco Bril gegaan, hij legt zich toe op het verbeteren van de meerzomig blauwzilverpatrijzen en dan is deze haan een interessante optie. Er is in Voorst een combinatie gemaakt met een  vuilwitte  koekoekzilverpatrijs hen om inzicht te krijgen in de vererving. De nafok bestond uit een meerzomig koekoekblauwzilverpatrijs haan en hennen in meerzomig zilverpatrijs en meerzomig patrijs.  

De  jonge haan 12-H32-790 uit deze combinatie, identiek aan zijn vader, dus zonder rood echter met een betere kam kwam naar Vaassen, Op de Europashow in Leipzig werd hij tentoongesteld in de AOC klasse en gekeurd door keurmeester Herbert Bauer die hem verkoos tot Europa Champion met 96 punten, de Lipsia band werd hem ook toebedeeld. Een kleine wens voor wat betreft de "abschluss" (staart) hield hem van 97 punten af.                                                  

Het is dus zo dat de  koekoekfactor er voor zorgt dat het hardnekkige optredende autosomale rood bij koekoek-blauwzilverpatrijs hanen verhuld wordt.

Er zijn in 2012 al nakomelingen van de Europa Champion in  combinatie met een parelgrijs zilverpatrijs hen, daarbij hennen in meerzomig zilverpatrijs, meerzomig patrijs- en blauwpatrijs met en zonder koekoekfactor. De meerzomig zilverpatrijs hanen vertoonden rode schouders. De meerzomig koekoekzilverpatrijs hanen vertoonden geen rode schouders.

2011

De meerzomig koekoekblauwzilverpatrijs haan met ringnummer 11-H32-120, op onderstaande foto, kwam voort uit een combinatie van een meerzomig koekoekpatrijs haan en een meerzomig blauwzilverpatrijs hen. Het merkwaardige bij deze koekoekblauwzilver haan is dat er geen rood op de schouders of in het vleugeldek te vinden is, normaal gesproken zouden er uit de genoemde combinatie roodgeschouderderde hanen moeten komen.

   Oktober 2011  

Deze haan behaalde NE 92 punten op de Europese Brahmashow 2011 in Meijel met een zeer goede beoordeling, helaas zette een wat grove kam hem terug in punten. Keurmeester was Alfred Helfer uit Duitsland, bij de beoordeling wordt in Duitsland meer waarde toegekend aan de vorm van de kam dan in Nederland.

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb