Buff Witcolumbia Buff Whitecolumbian
Buff witcolumbia is op 2 manieren te realiseren op basis van splash/vuilwit en dominant wit of een combinatie van splash en vuilwit. Beide uitvoeringen hebben hun eigen specifieke problemen.
Splash/vuilwit oftewel fokzuiver blauw (Bl/B)l heeft als nadeel dat het moeilijk is om het wit zonder kleurspatten te realiseren, de naam vuilwit geeft dit al aan. Via langdurige selectie zou dit te verbeteren moeten zijn, je vraagt je echter af waarom dit dan nog niet gerealiseerd is omdat buff samen met wit een aantrekkelijke kleurcombinatie is.
Zelfs zo aantrekkelijk dat deze buff splashcolumbia onder een verkeerde tenaamstelling namelijk lemon pyle een zekere populariteit geniet in binnen- en buitenland. De pyle kleurnamen zijn voorbehouden aan de patrijsvarianten, de verdunning van de red pyle word lemon pyle, onbekendheid met de juiste achtergrond zal aan deze keuze ten grondslag hebben gelegen.
Aantrekkelijke kleuren worden in grote getale gefokt omdat er veel vraag naar is en dan wordt het een commerciële aangelegenheid, dientengevolge is het zo dat er nauwelijks op op kwaliteit gelet word en alles wordt ingezet voor de fokkerij wat er maar enigszins op lijkt. Aanvankelijk waren het de buff splashcolumbia's die uit buff blauwcolumbia ouders worden geboren die als lemon pyle opgang maakten, door de massale fok is er nadat de eenkleurige dominant witte Brahma verscheen van lieverlee ook dominant wit doorheen gefokt wat een voordeel kan zijn als het op de juiste manier gebruikt wordt, gebeurd dit niet dan werkt dit nadelig hetgeen duidelijk zichtbaar is als er willekeurig iets bij elkaar wordt gezet om nakomelingen te produceren.
Dominant wit veranderd het zwart in wit en heeft als nadeel dat het wit zich uitbreidt ten koste van de buffkleur, vooral in de fokzuivere vorm (I/I). Het is dus zaak om het dominant wit niet in een dubbele dosis (I/I) te gebruiken maar als fokonzuiver (I/i+) daarmee lijkt de wit uitbreiding redelijk te beheersen. Dezelfde fokonzuivere vorm van wit wordt ook gebruikt bij de geel witgezoomde Brahma en ook in andere rassen waar dominant wit als combinatiekleur wordt gebruikt zoals o.a. bij de Indische Vechthoenders.
Dominant wit in 1 dosis bedekt dus de kleur die er onder zit, bij de buff witcolumbia Brahma in de dominante vorm kan dat dus zwart, blauw of splash zijn. Nu is het zo dat 1 dosis dominant wit ook kleur doorlaat in de vorm van spatten van de kleur die eronder zit echter relatief minder dan het geval is bij splash. Zit er dus splash onder dominant wit dan is de kans op zichtbare kleurspatten minder dan bij zwart of blauw omdat de spatten ook wit kunnen zijn!
2016
De haan op onderstaande foto is een typisch voorbeeld van de uitkomsten bij niet doordachte massa productie van de zogenaamde lemon pyle.
Toen ik hem onder ogen kreeg was mijn eerste gedachte een dominante witpatrijs of mogelijk dominant wittarwe, omdat de hanen van goudpatrijs en goudtarwe praktisch niet te onderscheiden zijn. Op zijn Engels dus aan te duiden met red pyle (in het geval patrijs).
Een proefparing moet uitwijzen waar je werkelijk mee van doen hebt, dat is bij deze haan dan ook gebeurd met meerdere partners er rolt dan ook buff witcolumbia uit als de columbiafactor in het spel is.
Uit de volgende combinatie met een meerzomig geelpatrijs hen kwam een haan en een hen in de kleur buff witcolumbia, de columbia factor kwam mee van de moeder. het moet nog blijken of hij mogelijk een fokzuiver patrijs (eb/eb) is, hij heeft in ieder geval 1 factor patrijs, de andere zou dan tarwe (eWh/eb) moeten zijn en dat is gezien zijn afkomst ook goed mogelijk omdat tarwe ruimschoots vertegenwoordigd is bij de columbiakleuren.
X
De buff witcolumbia hen op onderstaande foto.
foto d.d. 3 mei 2016
foto d.d. 14 juli 2016
De buff wit columbia broer laat een wit geel gezoomde borsttekening die na de rui gaat verdwijnen en veranderd in een soort witte pseudo lovering/pareling op de borst.
foto´s d.d. 10 juni 2016
Was dit patroon maar vast te leggen!
Er moet hier de aantekening gemaakt worden dat het hier om buff witcolumbia gaat waarbij er maar een columbiafactor (Co/co+) aanwezig is bij de nakomelingen, Dat betekend dat er mogelijk wat wit in het tekeningbeeld op de rug van vooral de hen kan zitten, bij de buff zwartcolumbia is dat zwarte tekening op de rug die we ook wel met smut aanduiden. Bij een fokzuiver columbia (Co/Co) komt dat bijna niet voor, is dat wel dan breekt de donkergrijze grondkleur wat door als ze patrijs basis (eb/eb) .
Maak jouw eigen website met JouwWeb