Meerzomig Parelgrijszilverpatrijs    Multiplelaced Lavendersilverpartridge

2020

Deze meerzomig parelgrijszilverpatrijs hen kwam voort uit de combinatie van een parelgrijszilverpatrijs haan en een meerzomig isabelpatrijs hen.

                            20200710_200429-kopie.jpg

                                                             foto d.d. 10 juli 2020

2016

Deze meerzomig  parelgrijzilverpatrijs haan 16-H32-175 kwam voort uit zalmkleurige ouders die split waren voor zilverpatrijs, het kan dus zijn dat hij voor een deel het patroongen Pg mist.  

 

                 Meerzomigparelgrijszilverpatrijs-1.jpg

                                                                 foto 18 juli 2016

Op onderstaande foto zijn bij de 2 kuikens in het midden de door de het parelgrijs gen verdunde  kopkleur en rugstrepen van het aziatisch patrijs eb/eb duidelijk waarneembaar. Een van de 2 is bovenstaande haan.

 

                 K15-Za10-kopie.jpg

                                                                 foto 28 oktober 2015

2012

De hen 12-H27-665 op onderstaande foto behaalde op Hauptsonderschau van de Duitse Brahmaclub in Rockolding SG 94E en op de Europashow in Leipzig SG 93Z, beide keren onder keurmeester Joachim Schuchmann, ze was ingeschreven als meerzomig blauwzilverpatrijs!

              December 2012  

                                                                                          12-H27-665          

2011

Nadat de grote meerzomig isabelpatrijs vorderingen hadden gemaakt voor wat betreft de grootte, lag het voor de hand om het parelgrijs ook over te brengen naar de meerzomig zilverpatrijs.  Achterliggende reden om dit te doen is de moeizame vooruitgang bij het realiseren van de grote meerzomig blauwzilverpatrijs, waar het zgn autosomale rood bij vooral de hanen voor problemen zorgt met een mooie schone kleur. 

In samenwerking met Wilco Bril uit Voorst, die zich al zo'n 10 jaar bezig houdt met pogingen om het meerzomig blauwzilverpatrijs te verbeteren, zijn nu de eerste resultaten van het overbrengen van parelgrijs zichtbaar. Uiterlijk zullen beide kleuren lastig te onderscheiden zijn doordat parelgrijs praktisch egaal is met wat donkerder kleurnuance in kop, bij blauw is dat echter ook het geval, de kleur in zijn geheel varieert bij blauw wel van donker naar licht en is er vaker wat meer onderscheid tussen de lichaamskleur en de staart- en halskleur.

Het is misschien niet handig om het parelgrijs te vermengen met blauw want dan heeft men praktisch geen zicht meer of het om blauw gaat of blauw in de parelgrijze uitvoering, de stamboom bijhouden is dan zeer wenselijk, anders moet men proefondervindelijk paren om uitsluitsel te krijgen met welke kleur men van doen heeft.  Anderszijds is het zo dat bij de Brahma de kleur geen hoofdzaak is, het type gaat immers voor alles, en hoeveel puntenaftrek ga je als keurmeester dan in mindering brengen. Overigens dat is op voorhand nog geen probleem, het gaat hier immers om niet erkende kleuren.

Om het parelgrijs in het meerzomig zilverpatrijs te brengen is eerst een meerzomig isabelpatrijs haan gecombineerd met een meerzomig zilverpatrijs hen.  De hieruit komende jonge fokonzuivere roodgeschouderde zilverpatrijs haan is  gecombineerd met een voor parelgrijs fokonzuivere meerzomig patrijs hen. Hieruit vallen de meerzomig parelgrijszilverpatrijzen als op onderstaande foto's te zien. 

                                      

                           Meerzomig parelgrijszilverpatrijs hen, geboren in Vaassen december 2011.

                                

                            Meerzomig parelgrijszilverpatrijs haan, geboren in Voorst januari 2012.