Brahma uniek charisma
Berend Beekhuis » Patrijs kleuren » Mz. Geelblauwpatrijs

Meerzomig Geelblauwpatrijs    Multiple Laced Lemonpartridge

2016

 Dezelfde combinatie als in 2015 leverde nu een viertal nakomelingen waarvan de hanen buff columbia zijn en dat betekent dat de moeder dus de columbia factor voert. Deze columbiafactor is er verantwoordelijk voor voor dat het goudpatrijs veranderd in geelpatrijs.

Onderstaande foto de vier nakomelingen waarvan de hanen het typische jeugdkleed van columbia getekende hanen laten zien.

 

         DSCF2171-kopie.jpg

                                                                                      foto d.d. 8 april 2016 

De hennen zijn gelijk aan het tekeningbeeld van de moeder. Ook zijn er gewone patrijskleurige hanen en hennen uit deze combinatie zonder columbiafactor, dat geeft aan dat er maar 1 columbiafactor verantwoordelijk is voor geelpatrijs in deze uitvoering. De jonge hanen hebben dus ook maar 1 columbiafactor maar die is dus sterk genoeg om ze columbia te laten zijn en niet zoals bij de hennen waar ze op het tekeningbeeld van de meerzomig patrijs lijken.

2016

Meerzomig patrijs haan en geelblauwpatrijs hen 14-H27-325:

                   14-H32-XXX.jpg   X     DSCF3554-kopie.jpg

 

Helaas leverde deze combinatie niet al te veel kuikens op, gewoon meerzomig patrijs of meerzomig blauwpatrijs echter 1 hen laat de zelfde verdunningsfactor zien als de moeder, zij zou dus een meerzomig geelpatrijs kunnen zijn, zie onderstaande foto's.

                  

                                         2015-02-25142-kopie.jpg

                                                                    1 dag oud, foto d.d. 24 februari 2015

 

 K05P15-kopie-2.jpg   K05P16-kopie-1.jpg

                                                                                 foto's d.d. 9 april 2015

 

                 Dilute6.jpg

                                                                             foto  d.d. 1 juni 2015  

       

                 DSCF4225-kopie.jpg

                                                                             foto d.d. 28 augustus 2015

                     15-H27-380-1.jpg

                                                          15-H27-380    foto d.d. 3 december 2015

Er waren geen kuikens met kenmerken van columbia wat te verwachten is als de hen de columbia factor bij zich zou hebben of het zou zo moeten zijn dat de jonge geelpatrijs hen toch de columbia factor heeft! Dus zij gaat volgend fokseizoen, net als de moeder bij een niet verwante meerzomig patrijs haan.                   

 

Vooralsnog lijkt het erop of het gaat om dilute (Di), een enigszins verdunde kleur in het kuikendons wijst hier op en het zwart/blauw in het tekeningpatroon als volwassen dier lijkt ook iets verdund, toont daardoor mede wat onregelmatig. De vererving is dominant, ook een eigenschap van Di, de goudverdunner Ig daarentegen vererfd recessief.  

 

Onderstaand links een foto van de dochter als kuiken en ernaast een normaal kuiken in de kleur meerzomig patrijs.

   Dilute2-kopie.jpg     K06IP16-kopie.jpg

De verdunde kleur is duidelijk waarneembaar voor de compleetheid onderstaand de foto van de geelblauwpatrijs moeder als kuiken en er naast een normaal meerzomig blauwpatrijs kuiken.

                                         

SingleLacedBluegoldincomplete1.jpg         K03Bp12-kopie.jpg

 

Een jonge meerzomig blauwpatrijs haan laat verrassenderwijs bij het verschijnen van het zadelbehang  toch een enigszins verdunde goud kleur zien, ook de rode schouders lijken verdund. Nu is het zo dat blauw op zich het goud ook wat opbleekt dus het is/blijft lastig om het verschil te constateren. Afwachten hoe deze haan zich verder ontwikkelt, het hals behang moet zich nog volledig ontwikkelen mogelijk dat het dan meer inzicht geeft. Toekomstige nakomelingen van hem met een meerzomige patrijs hen zou uitsluitsel kunnen geven of hij de verdunningsfactor heeft. het kuikendons laat ook een enigszins verdunde kleur zien, vergelijkbaar met de moeder en zus.

 

                  K07-P10-kopie.jpg

                                                foto d.d. 26 maart 2015

 

           DSCF3686-kopie.jpg 

                                                                                 foto's  d.d. 8 augustus 2015

           K07-P110-kopie.jpg 

            

 

2014

Meerzomig geelblauwpatrijs is de enige verklaring die ik tot nu toe heb voor de hen in deze kleur die mogelijk in de basis meerzomig blauwpatrijs is met een verdunningsfactor, ze zou dan ook aangeduid kunnen worden als citroenpatrijs of op zijn Engels als lemonpartridge. Zij is in 2014 voortgekomen uit een fokonzuivere zilverdubbelgezoomde haan en een wit blauwcolumbia hen. In eerste instantie dacht ik zelf van doen te hebben met een buff blauwcolumbia met veel patrijstekening maar dat schijnt toch niet te kunnen, de enkelvoudige columbia factor is hiervoor veel te sterk deze laat niet zoveel tekening toe als nu zichtbaar is.

              14-H27-425.jpg

                                                                              14-H27-325

Deze hen werd in de AOC klasse geshowd op de Midden Veluweshow en kreeg 96 punten en een ereprijs toebedeeld, de keurmeester vermelde dat ze meerzomig blauwpatrijs is. 

Om uit te vinden met wat voor kleur we van doen hebben wordt ze in 2015 gecombineerd  met een meerzomig patrijs haan.

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb