Brahma uniek charisma

Parelgrijs    Lavender

2016

             Site.jpg

                                                    foto d.d.16 mei 2012

Parelgrijs herkend men direct aan de wat donkerder parelgrijs gekleurde kop en de deels donkere gekleurde snavel net als bij de zwarte en blauwe kleurslag. Dit geldt ook voor de kleur van de benen waarbij ook weer net als bij de zwarte en blauwe minimaal de voetzolen geel moeten zijn. Genetisch zijn de zwarte allemaal E/E waar er natuurlijk nog wel split voor aziatisch patrijs  tussen zal zitten (E/eb) vanwege de afkomst.

Over het effect op parelgrijs als er blauw (Bl) onder het parelgrijs zit zijn de meningen verdeeld, deze op de foto's zijn allemaal parelgrijs waar zwart (bl+) onder zit. Blauw zou nadelige zijn voor wat betreft optredende kleurverschillen die je ook bij blauw ziet, vooral bij hanen (staart, rug en halsbehang). De koppen zijn in andere rassen met parelgrijze kleuren allemaal al een tintje donkerder, dat maakt geen verschil. In de patrijs kleuren lijken de isabelpatrijs een tintje lichter als er blauwpatrijs onder zit wat daar nadelig kan zijn voor het tekeningbeeld. 

Dat er bij de parelgrijze hanen lekkage van goud (s+)  of zilver (S) aanwezig  zal zijn laat de haan op onderstaande foto zien. De zogenaamde kraaienvleugel (geen kleur in vleugeldriehoek) met goud gekleurde schouders geeft aan dat we in feite met een eenkleurige van doen hebben (E/E of E/eb) op zilver basis split voor goud (S/s+).

 

                2012-06-22118-kopie.jpg

                                                  foto d.d. 22 juni 2012

Een hen met goud (s+) basis met goud lekkage in de hals en kop.

 

           Site2.jpg

                                                          foto d.d. 23 juni 2012

Als het zilver lekkage valt het nauwelijks op dat zie je op tentoonstellingen in rassen waarbij parelgrijs erkend is en niemand er een probleem van maakt als je wat zilver lekkage ziet, dus ook de keurmeester niet. Zie ter vergelijking onderstaande foto's van een parelgrijze Wyandottekriel haan en hen.

      DSCF6977-kopie-2.jpg     DSCF6975-kopie-1.jpg

                                                                           foto's d.d. 11 december 2015

                

2012

De combinatie van de parelgrijze hen 11-H27-240 met een (fokonzuivere) parelgrijskoek haan leverde o.a. de parelgrijze haan en hen op onderstaande foto's. 

 

                      

                                                           foto's d.d. 10 mei 2011  

 

          2012-06-22088-kopie.jpg

                                                        foto d.d. 22 juni 2012

 

 

Marc Rechterschot uit Heeten heeft medio 2012 de  beste nakomelingen in parelgrijs en parelgrijskoekoek overgenomen en gaat ze verder verbeteren in combinatie met zwart en koekoek.

2011 

Op onderstaande foto's een tweetal nakomelimgen van de de onderlinge combinatie F1 uit 2010 die 2012 gebruikt worden in de fokkerij, een fokonzuivere koekoekparelgrijze haan en een parelgrijze hen. 

   2011-05-10169-kopie-1.jpg        2011-05-10021-kopie-2.jpg

                                                 foto's d.d. 19 april 2011                                                                                 

                   2011-08-01057-kopie-1.jpg

                                                             foto d.d. 8 augustus 2011

Bovenstaande  parelgrijze hen ringnummer 11-H27-240 is verrassend uitgegroeid tot een acceptabel formaat en behaalde 3 september 2011 ZG 94 punten op de Jongdierenkeuring van de Brahmaclub Nederland en daarna eind oktober NE 93 punten op de Europese Rassenshow Meijel met wensen ten aanzien van een strakkere bevedering met name op zadel en beter afgedekte staartstuurveren. De strakke bevedering is iets wat bij de parelgrijze kleuren een blijvende zorg zal zijn.  

2010

Parelgrijs en koekoekparelgrijs komt voort uit de onderlinge combinatie van de F1 uit een meerzomig isabelpatrijs haan x een koekoek hen.  De F1 (zie onderstaande foto) bestond o.a. uit een aantal zwarte hennen en een donker meerzomig patrijs (dubbelgezoomde)hen, de enige haan was koekoek met de roodfactor.  Deze Brahma's zijn op ongeveer 90 % van het  formaat van de grote Brahma (de meerzomig isabelpatrijs haan was op 75 % van de grootte) 

De gewenste grootte zal nog niet direct haalbaar zijn, dit vraagt nog een tweetal fokseizoenen. 

 

     

                                                             foto d.d. 24 november 2010