Brahma uniek charisma
Berend Beekhuis » Columbia kleuren » Wit Koekoekblauwcolumbia

Wit Koekoekblauwcolumbia  White Cuckoobluecolumbian

2017

Onderstaand de jonge in 2016 geboren Brahma's als jong volwassenen resp.  een wit koekoekblauwcolumbia hen, een wit koekoekblauwcolumbia haan en een wit koekoeksplashcolumbia haan.

De hanen laten duidelijk zien dat ze split voor goud zijn dus S/s+, vermoedelijk ook een enkele columbiafactor Co/co+ omdat ze veel goudlekkage vertonen iets wat je normaal maar zelden ziet. 

Wat de enkele of dubbele koekoekfactor bij de hanen betreft zal nafok uitsluitsel moeten geven.

 

Wit koekoekblauwcolumbia hen:

             DSCF7533-kopie.jpg

                                                    

              DSCF7510-kopie.jpg     

             DSCF7550-kopie.jpg

 

Wit koekoekblauwcolumbia haan:

              DSCF7688-kopie-1.jpg

             

DSCF7686-kopie.jpg

 

DSCF7685-kopie-1.jpg 

Wit koekoeksplashcolumbia haan:

                 DSCF7740-kopie-1.jpg  

      DSCF7746-kopie.jpg   

DSCF7745-kopie.jpg  

2016

Af en toe zie je bij de Brahma's als toevalsproducten koekoek gecombineerd met de wit zwart of blauwcolumbia tekening.

Dit best wel aantrekkelijke tekeningbeeld koekoek met zwartcolumbia kennen we eigenlijk alleen maar van het Amerikaanse ras Delaware, die inmiddels ook in Europa aanwezig zijn en erkend in Duitsland.

Onderstaande Brahma haan kwam op mijn pad tijdens de zoektocht naar een onverwante buff blauwcolumbia haan voor mijn buff koekoekwitcolumbiaproject. Deze wit koekoekcolumbia haan, vermoedelijk in de blauwe kleur zal mogelijk voortgekomen zijn  uit een kruising van wit zwartcolumbia met meerzomig koekoekblauwzilverpatrijs.  Het columbia tekening beeld komt in de 1e generatie in de fokonzuivere vorm (Co/co+) direct te voorschijn omdat de columbiafactor dominant is, bij de hanen uit zich dat het sterkst, hennen vertonen vaak nog wat tekening (smut) op het lichaam. Tevens dus een mooie gelegenheid om hennen te fokken in wit koekoekblauwcolumbia.

 

                         DSCF3374-kopie.jpg

                                                                    foto's d.d. 18 juli 2016

                         DSCF3376-kopie2.jpg

 

De eerste vraag lijkt beantwoord dat hij blauw is, er zijn blauwe (Bl/bl+) en splash (Bl/Bl) nakomelingen wat normaal is bij die combinatie, het aantal nakomelingen is niet groot genoeg omdat met zekerheid te zeggen. De splash als zodanig moet ook nog bevestigd dat kan ook heel lichtblauw zijn.

De tweede vraag of hij de koekoekfactor enkel (B/b+) of dubbel (B/B) heeft is ook beantwoord want een "proef" paring met een zilvertarwekwartel hen (b+/b+)  leverde twee hanen een met koekoekfactor (B/b+) en een zonder  koekoekfactor (b+/b+). Ook blijkt hij fokonzuiver te zijn voor de columbiafactor (Co/co+) want beide hanen missen de columbiafactor.

De combinatie met de buff koekoekwitcolumbia gaf  naast wit blauwcolumbia en wit koekoekblauwcolumbia een tweetal hanen die nu nog moeilijk te definieren zijn, in ieder geval hebben ze de koekoekfactor (B/B of B/b+) en is het de vraag of ze heel lichtblauw (Bl/bl+) zijn door de dubbele koekoekfactor of splash/vuilwit (Bl/Bl) zijn.

Uiteraard hebben beide hanen van de moeder goud meegekregen, dat maakt ze fokonzuiver voor zilver (S/s+), het is echter niet uit te sluiten dat ze buffkleurig zijn het lijkt erop dat er met het ouder worden buffkleur doorkomt, de huidige witte kleur zou dan aan de dubbele koekoekfactor toegeschreven kunnen worden. Als ze buff zijn is de vader fokonzuiver voor goud (S/s+).

 

                     WitKoekoekwit.jpg 

                                                         foto's d.d. 24 november 2016  

                     WitKoekoekwit2.jpg

.