Brahma uniek charisma
Berend Beekhuis » Brahma

Brahma

Brahma's zijn sinds 1976 aanwezig in mijn hokken, de eerste jaren op kleine schaal gehouden achter in de tuin van een tussenwoning in de nieuwbouwwijk de Maten in Apeldoorn.

De eerste Brahma's waren een trio meerzomig zilverpatrijs van de heer Tick uit Lunteren, het was 2e keus de voorkeur ging uit naar meerzomig patrijs.

In het zomer van 1977 kon ik in meerzomig patrijs bij de heer J. Beukers Sr. in Zegveld een jonge haan en 2 oude hennen kopen. Bij de heer W. Kamerman in Vaassen kon ik zijn laatste 9 jaar oude hen ophalen. Deze dieren hebben aan de basis gestaan van mijn stam meerzomig patrijs die het tot heden in de fokkerij nog steeds goed doen en uitstekende resultaten behalen op de tentoonstellingen. 

De belangstelling voor andere kleuren in Brahma's is er altijd geweest, in 1985 heb ik uit destijds nog West-Duitsland grote blauwpatrijzen gehaald. Dit was ook het eerste contact met Duitse fokkers van Brahma's. Meteen werd een basis gelegd voor meerzomig patrijs Brahmakrielen waarvan tegelijkertijd dieren meekwamen naar Nederland. In Nederland was praktisch geen fokmateriaal meer voorhanden. Tot het einde van de vorige eeuw heb ik naast de grote Brahma ook de kriel gefokt, meerzomig blauwpatrijs Brahmakrielen heb ik in 1989 erkend gekregen nadat ik deze gecreëerd had met behulp van buff blauwcolumbia krielen.

In het begin van de 80-er jaren kwam ik zwarte Brahma's tegen, ook hierin heb ik al eens dieren voorgebracht voor erkenning samen met Hans Ringnalda, dit strandde destijds om onduidelijke beweegredenen. Het zal te maken hebben gehad met het uiteenvallen van de Brahma, Cochin en Langshanclub rond dezelfde tijd, waarvan ik overigens geen lid ben geweest, het was een club met teveel tegenstrijdige belangen. Toen de nieuwe Brahmaclub in 1986 gestalte kreeg heb ik me daarbij aangesloten.