Berken                               Birchen

Als we het bij Brahma´s over berken hebben dan wordt hiermee de zilverberken benoemd, deze kleurslag is sinds 1990 erkend. Min of meer bij toeval ontstaan uit een poging van Martin Linskens om zwarte Brahma´s te fokken via wit zwartcolumbia hennen en een zwarte haan van Zwitserse komaf. We kennen inmiddels ook de goudberken die in 2018 zijn erkend, deze erkenning is gerealiseerd door Sander Visser en Marc Rechterschot. Zij hebben het zilver in goud (buff) veranderd door gebruik te maken van buff zwartcolumbia, dit heb ik uiteraard op de voet gevolgd. Daarbij is het mij  wederom opgevallen dat er veel overeenkomsten zijn met het tekeningpatroon van de grijszilver Sussex, een ras waar ik in mijn jeugdjaren mee geconfronteerd ben, de bijzondere tekening imponeerde mij zeer, het is in feite zwart witgezoomd. De fokker  vertelde mij destijds dat hij grijszilver Sussex zonder probleem kruiste met de lichte (wit zwartcolumbia) Sussex en meteen correct getekende nakomelingen kreeg in grijszilver. De lichte Sussex is als kuiken witgeel terwijl de grijszilver Sussex kuikens zwart gekleurd zijn. Zwart kuikendons wijst genetisch gezien op een E of ER basis waarbij beiden een zwart voorkomen hebben met witte aftekening wat niet altijd te onderscheiden is, ER vertoont minder wit maar dat doet E ook weleens.  De lichte Sussex heeft een tarwe eWh basis omdat het kuiken witgeel is. 

                                                elocus-1.jpg

                                                         Van de website van Karen Hall, Australië.

2017

Om meer te weten te komen over de genetische basis van de berken Brahma heb ik in 2017 een fokcombinatie van Sander Visser ter beschikking gekregen om een jaar mee te fokken en na te gaan hoe of de kuikens eruit zien en zich ontwikkelen. 

 

      ZilverberkenhaanDSCF7005-2.jpg   ZiverberkenhenDSCF130.jpg

                                                                      foto's d.d. 7 februari 2017

Het kuikendons van de nakomelingen was zoals op onderstaande foto's, ongeveer 25 % van de kuikens was witgeel de overige 75 % was zwart, wat klopt met de theorie die hierover bestaat.

 

               DSCF7362-kopie.jpg   DSCF7365-kopie.jpg

                                                           foto's d.d.3 april 2017

         DSCF7355-kopie-1.jpg   DSCF7360-kopie-1.jpg

 

De ouderdieren zijn dus beide split voor tarwe E/eWh, ook hebben ze beide minimaal 1x de columbiafactor bij zich.

Het blijkt dus dat er op deze basis een acceptabele berkentekening op het E/eWh gen mogelijk is te selecteren uit meerdere nakomelingen, want het tekeningbeeld zal blijven variëren. Het is niet een patroon zoals je bij de originele berkenkleur op basis van het berken ER gen kunt verwachten, dat schijnt overigens ook wat te variëren in meer of minder tekening waarbij het nog de vraag is of dat uit te breiden is tot de tekening van de grijszilver Sussex.

Herkenning van het geslacht is op een leeftijd rond de tien weken redelijk makkelijk te onderscheiden bij de nakomelingen van berken Brahma's, de hennen zijn overwegend zwart terwijl de hanen al meer zilver tekening laten zien. Let op dit geldt niet altijd voor de berkenkleurige die uit een combinatie van zwart en zilverpatrijs komen.

 

            zilverberkenhaanjpg.jpg            zilverberkenhenjpg.jpg

                                  Berken haan                   foto's d.d. 24 mei 2017                  Berken hen                                                       

        berkenhaan2016jpg.jpg     berkenhen2016tieljpg.jpg

                            foto's: Berend Beekhuis van Jongdierendag en Jubileumshow 2016 Brahmaclub Nederland

 

Wat te denken van deze overtekende berkenkleurige Brahma's, gaat dat richting het grijszilver van de Sussex.

 

                274299482_10224819954139484_4436504858501690428_n-1.jpg                  2014-12-10480jpg.jpg  

 

De haan en de foto is van Mehmet Koçak uit Konya in Turkije. De hen is door mij gefotografeerd op de Lypsia Show 2014 in Duitsland toen had ik ook al iets van dat lijkt op de hennen in grijszilver Sussex. De recente foto die ik vond op Facebook van mijn vriend Mehmet Koçak is de beste zwart witgezoomde Brahma die ik tot nu toe heb gezien.

 

Ter vergelijking foto´s van een grijszilver Sussexkriel haan en hen op dezelfde Lypsia tentoonstelling 2014.

            zilversussexhaanjpg-2.jpg          zilversussexhenjpg.jpg

                                                                     foto's: Berend Beekhuis 

 

Bij mij is er verder het idee ontstaan dat we bij deze Brahma's in de overtekende berkenkleur en de grijszilver Sussex praktisch de pure vorm van het E gen zien, zonder de zwartmakers genen Ml, Cha, Pg en mogelijk enkele onbekende zwartmakers die er voor zouden zorgen dat E geheel zwart wordt. Tarwe eWh heeft geen bekende zwartmakers en laat deze ook moeilijk toe. Door zwart meermalen te kruisen met tarwe verdwijnen de zwartmakers als men selecteert op minder zwart bij de nakomelingen. Het columbia gen Co verschuift zwartmakers naar de rand van de veer, maar als er niets te schuiven valt kan de rand dus wit zijn, mede onder invloed van Co. Volgende stap dus een test uitvoeren met puur zilvertarwe zonder het Co en zwart om te zien wat dat oplevert. 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb