Brahma uniek charisma

Berken

(wordt nog aan gewerkt)

Als we het bij Brahma´s over berken hebben dan wordt hiermee de zilverberken benoemd, deze kleurslag is sinds 1990 erkend. Min of meer bij toeval ontstaan uit een poging van Martin Linskens om zwarte Brahma´s te fokken via wit zwartcolumbia hennen en een zwarte haan van Zwitserse komaf. We kennen inmiddels ook de goudberken die in 2018 zijn erkend, deze erkenning is gerealiseerd door Sander Visser en Marc Rechterschot. Zij hebben het zilver in goud (buff) veranderd door gebruik te maken van buff zwartcolumbia, deze creatie heb ik op de voet kunnen volgen. Daarbij is het mij opgevallen dat er veel overeenkomsten zijn met het tekeningpatroon van de zilver Sussex, een ras waar ik in mijn jeugdjaren mee geconfronteerd ben omdat de bijzondere tekening mij imponeerde. De fokker  vertelde mij indertijd dat hij zilver zonder probleem kruiste met de lichte Sussex (wit zwartcolumbia) en meteen correct getekende nakomelingen kreeg. De lichte Sussex is als kuiken geel terwijl de zilver Sussex zwart gekleurd zijn als kuiken. Zwart kuikendons wijst genetisch gezien op een E of ER basis waarbij beiden een zwart voorkomen hebben met witte aftekening. Totaal zwart komt tot stand door zwartmakers toe te voegen, een van die zwartmakers is Ml. Een geel kuiken wijst op tarwe basis eWh.   

2017

Om meer te weten te komen over de genetische basis van de berken heb ik in 2017 een fokcombinatie van Sander Visser ter beschikking gekregen om een jaar mee te fokken en na te gaan hoe of de kuikens eruit zien. 

 

      ZilverberkenhaanDSCF7005-2.jpg   ZiverberkenhenDSCF130.jpg

                                                                      foto's d.d. 7 februari 2017

Het kuikendons van de nakomelingen was zoals op onderstaande foto's, ongeveer 25 % van de kuikens was geel de overige 75 % was zwart.

 

               DSCF7362-kopie.jpg   DSCF7365-kopie.jpg

                                                        foto's d.d.3 april 2017

         DSCF7355-kopie-1.jpg   DSCF7360-kopie-1.jpg

 

De ouderdieren zijn dus beide split voor tarwe E/eWh, ook hebben ze beide minimaal 1x de columbiafactor bij zich. 

(wordt vervolgd)

Maak een Gratis Website met JouwWeb