Wildkleur Wildcolor
2016
Er zijn geen proefparingen gedaan met de in 2015 gefokte dieren omdat ik inmiddels tot de overtuiging ben gekomen dat hier hetzelfde effect van toepassing is als bij de vermeende (blauw) geelpatrijs, daar is geconstateerd dat het gaat om 1 dosis columbia Co/co+. Vergelijk je de hennen van 2014 met die van 2015 dan is daar 1 zwartmaker toegevoegd en het blijft overeind dat mogelijk het patroongen ontbreekt pg+/pg+ of maar in 1 dosis Pg/pg+ aanwezig is.
De 2015 hennen zijn beide aziatisch patrijs eb/eb, dat geld niet voor de 2013 hennen die zijn fokzuiver tarwe eWh/eWh of fokonzuiver tarwe eWh/eb, zij horen dan ook thuis bij de tarwe die in deze gevallen in zijn verschijning dominant is ten opzichte van aziatisch patrijs. De zilver 2014 hen is mogelijk toch eWh/eb afgaande op haar lichte kleur van de kop als kuiken.
Twee voorbeelden van de wildkleur zoals Europees erkend, respectievelijk een Dorking hen en een Madras hen, foto's gemaakt op de Lipsia Show in Leipzig 2014 .
foto's d.d. 6 december 2014
2015
Er zijn enkele hennen eb/eb in goud en zilver met gelijke tekening als in 2014 maar nu, naar het zich laat aanzien, met de zwartmaker Ml in de fokonzuivere vorm dus Ml/ml+. Ook hier laat het tekeningpatroon zich nog mogelijk nog gelden Pg/pg+ , je ziet nog iets wat neigt naar meerzomig/dubbelgezoomd.
Voor 2016 in de planning proefparingen met buff columbia en meerzomig patrijs.
foto d.d. 9 februari 2015
foto d.d. 1 september 2015
foto d.d. 1 september 2015
Bovenstaande hen is 29 september 2015 ingeschreven als wildkleur voor de jongdierenkeuring van Vaassen en Omstreken en is gekeurd in de AOC klasse.
Het type en staart werd als fraai beoordeeld, overige raskenmerken zeer goed. Op de tekening wat aanmerkingen, mist toeptekening op rug en borst dient egaal zalmkleurig te zijn. Dat laatste kan natuurlijk niet want de Brahma is op basis van aziatisch patrijs en die hebben geen zalmkleurige borst dat kan alleen als het om bankiva-patrijs e+/e+ gaat.
Misser van de keurmeester of onkunde van de fokker?
2014
De volgende zilver hen laat een tekeningpatroon zien wat we misschien ook als wildkleur kunnen bestempelen, echter dan waarschijnlijk zonder de zwartmaker Ml.
Ze lijkt eb/eb afgaande op de kleur als kuiken, voor eWh/eb wel heel veel rugtekening..
Wat of het tekeningpatroon hier nog doet vraag ik mij af, is het fokonzuiver Pg/pg+ of zelfs pg+/pg+. Dat laatste zou wel bijzonder zijn omdat eb/eb met pg+/pg+ uiteindelijk gestippeld moet zijn.
foto d.d. 24-12-2013
foto d.d. 21 april 2014
Deze goud hen uit 2013 lijkt hetzelfde tekeningpatroon maar dan op basis van goud.
foto d.d. 2 oktober 2013
2013
foto d.d. 26 september 2013
Deze hen kwam te voorschijn uit een terugparing van een zilvertarwe haan aan zijn tarwekwartel moeder. De hen is een tarwekleur met aanzienlijk meer zwart dan de moeder. Afgaande op de tarwekleur heeft ze in ieder geval 1x het tarwe gen eWh, het andere zou dan eb moeten zijn afgaande op de kleur als kuikens bij deze kleur namelijk geel met iets tekening. Op de jongdierenkeuring van de Brahmaclub is ze bestempeld als wildkleur, keurmeesters kennen deze kleur in andere rassen op basis van e+ en eb waarbij de zwartmaker Ml geacht wordt te zorgen voor het donkere tekeningbeeld.
Het ouderpaar, foto d.d. 14 april 2013
foto d.d. 20 juli 2013
Onderstaand 2 volle zussen met minder zwartmaker (Ml) :
foto d.d. 13 november 2013
foto d.d. 13 november 2013
Maak jouw eigen website met JouwWeb