Brahma uniek charisma

Reccessief Geel Getijgerd

Recessief geel getijgerd is een uiterst zeldzame kleurslag waarvan er slechts enkele fokkers zijn in Duitsland, er is dan ook moeilijk aan goed fokmateriaal te komen. Desondanks is het gelukt om bij Horst Stolp in Emmerthal/Grohnde (Dld) een tweetal kweekkoppels aan te schaffen. De kwaliteit van de duiven is van dien aard dat deze bij lange na nog niet op het niveau zijn van wat we inmiddels gewend zijn bij de topduiven in Nederland.

2014

Voor 2014 gaan we terug naar eenkleurig geel en rood om van daaruit opnieuw een begin te maken met getijgerd zonder schimmelfactor.

De eerste eenkleurig rode van dit jaar is geboren uit de dominant gele doffer van 2012 met een onverwante rode duivin van Friedhelm Schnuck. 

                                      

2013

In het najaar 2012 was er de mogelijkheid om een drietal late jongen, een een koppel dominant geel getijgerden die rec. geel vererven over te nemen van de heer Horst Stolp uit Duitsland. Verder is er een dominant rode doffer aangeschaft van Friedhelm Schnuck uit Duitsland en een Dominant rood getijgerde doffer van Gerard Bosman uit Scheemda, beide doffers vererven mogelijk resp. rec. rood en rec. geel.

 De volgende combinaties zijn o.a. gemaakt:

- Rec. geel getijgerd doffer x Dominant geelgetijgerd duivin

- Rec. geel getijgerd doffer x Dun duivin

- Dominant Geel doffer x Recessief Geel duivin

- Dominant Rood getijgerd doffer x Recessief Geelgetijgerd duivin

- Dominant Rode doffer x Recessief Geel getijgerde duivin  

De jongen uit de diverse combinatie van rec. geel getijgerd en andere kleuren zagen er in hoofdzaak als volgt uit:

 

                   

 

Als volgt uitgroeiend, gelijk aan de geel getijgerde ouderdieren:

 

                   

 

Allemaal voorzien van een witte band in de staart:

 

          

 

Dit samen met  het overwegend witte tekening beeld wijst erop dat deze hele rec. geel getijgerde lijn genetisch gezien schimmel als basis heeft. Als tentoonstellingsduif wordt deze kleur minder gewaardeerd, de staart dient immers eenkleurig te zijn.  Dominant rood- en blauw (geband) heeft ook schimmel als basis voor getijgerd, iets dat we helaas ook steeds meer zien bij zwart getijgerd wat een gevolg is van het inkruisen van blauw.

 

Dit in tegenstelling met het volgende tekeningbeeld wat ik nu maar typeer als eenkleurig getijgerd. Foto is van een rood getijgerde doffer op de clubshow van de Duitse Sonderverein 2011.

 

                 

                     

 2012

Verbetering van de kleurslag is mogelijk met zwart en/of dun, daarvoor zijn beschikbaar voor 2012 een zwarte doffer en een dun duivin die komen uit de fokkerij van Volkmar Franke uit Bad Oeynhausen (D).

           

                                  Doffer 07-JF-200                                          Duivin 08-JW-22

Bovenstaande combinatie van een fokkoppel van Horst Stolp leverde een drietal jongen in 2012 echter geen van drieen kon de toets der kritiek doorstaan. 

              

                                  Doffer 07-HJ-537                                              Duivin 09-LD-645

Bovenstaande combinatie leverde in 2012 een jonge doffer in dominant geel die voor de fok van recessief geel bruikbaar is en een lichtgele duivin (foto onder), die als getijgerd uitgroeide beide duiven worden voor de fok ingezet.

                               

                                          

                  

                                   Doffer 11-CV-778                                            Duivin 11-JC-23

Deze combinatie leverde helaas slechts enkele onbevruchte eieren.